gds-groningen-modelbus-logo

GDS Groningen

Groningsch-Drentsch-Snelvervoer

De GDS is op 12 maart 1896 opgericht als Tramweg-Maatschappij Groningen-Paterswolde-Eelde (GPE), die de route Groningen - Paterswolde - Eelde vanaf 1896 exploiteerde met paardentrams, van 1921 tot 1929 met tractortrams en tenslotte met bussen. Op 22 oktober 1938 verleende de Minister van Waterstaat toestemming aan de EDS te Hoogeveen om 80% van de aandelen van de GPE over te nemen. De overige 20% werden verdeeld onder de gemeenten Groningen, Haren en Eelde.

De GDS-bussen reden aanvankelijk in groene kleur met een oranje bies, maar in de jaren zestig werd overgegaan op donkerblauw, met dak en raamomlijsting in grijswit. In de stad Groningen bevond het GDS-beginpunt zich op de Grote Markt. Een deel van de bussen stopte ook voor het Hoofdstation.
De GDS die eerder een dochterbedrijf was van de DABO, kwam in 1958 onder het beheer te staan van de GADO. Door het opheffen van vervoerverboden van de streekvervoerbedrijven was de rol van de GDS in feite uitgespeeld en werd het in 1975 volledig opgenomen in de GADO.

Meer info en foto's: ADV link

 Let op: Leverbaar.......maar niet altijd in voorraad.

Schaal 1:43

GDS 16 HB Model Leyland LVS / Verheul NS serie 5300 / 5400 GDS

HB Model
GDS-16
    Levertijd:Uitsluitend op bestelling
Bestel uw model
  • Beschrijving
  • Meer details
  • Specificaties
HB Model GDS 16 Leyland LVS / Verheul NS serie 5400 GDS
Niet vooruit betalen. U ontvangt bericht zodra het model klaar is.

GDS Groningen

Busnnummer: 16 Lijn: 3 Bestemming: De Punt via Eelde Uitvoering: Streekgeel

Schaal: 1:43

Model uitsluitend op bestelling leverbaar. Langere levertijd.

Verzendadvies: afhalen op de beurzen of op kantoor i.v.m. beschadiging tijdens transport.

foto: model in schaal 1:87

HB Model levert modellen in resin in de maatvoering: 1:43 via Modelbus.nl De modellen zijn handgemaakt en worden voorzien van decals overeenkomstig de te kiezen uitvoering.

Leverbaar zijn modellen van o.a. Crossley de Schelde, Crossley Aviolanda, de MB 200 modellen in diverse types en dito maatschappijen. Verder de LV 1000 serie in streekgeel, en diverse andere modellen. Bijzonder is de uitvoering van de GTW Krupp. De Hainje CSA 2 van diverse stadsdiensten.

Modellen zijn handwerk en hebben een langere levertijd.

Fabrikant:

HB Model

Herkomst:

Tsjechië

Materiaal:

Resin handwerk

Schaal: 1:43