gado-navigatie

GADO Groningen

De N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) te Hoogezand, vanaf 1958 te Groningen, was van 1924 tot 1998 een aanbieder van openbaar vervoer per autobus in de provincies Groningen en Drenthe.
De GADO is in 1924 opgericht door drie zakenlieden uit Appingedam: de autobuspionier Diele van der Ploeg, die directeur werd, en Aldert en Henderikus Bos als commissarissen. Deze broers hadden een wagenmakerij en carrosseriebedrijf (later bekend als Smit Appingedam) en hadden aandelen genomen in de GADO, waardoor zij zich verzekerden van de afname van buscarrosserieën.

Omdat in de omgeving van Appingedam zelf de DAM van Piet Smith Tzn. al een stevige positie had, ging de GADO andere gebieden exploreren. Het bedrijf begon in 1924 met stadsvervoer in Groningen op twee routes, maar dit bleek weinig lucratief, mede doordat de Gemeentetram Groningen zelf met stadsbussen ging rijden. Daarom richtte de GADO zich op verbindingen naar buiten de stad door een lijn via Hoogezand en Zuidbroek naar Noordbroek. De officiële oprichtingsdatum van de GADO is 31 januari 1925. De zetel van het bedrijf werd gevestigd in Hoogezand.

HB Model Gado 8298 DAF MB 200 Den Oudsten

HB Model
    Levertijd:Niet leverbaar bij Modelbus.nl
HB Model Gado 8298 DAF MB 200 Den Oudsten Gado

HB Model Gado 8298 DAF MB 200 Den Oudsten

Wagennummer: 8298 Kenteken: 54-DB-69

Lijn 12 Bestelling: Annen

Model is niet bij Modelbus.nl te koop alleen op de NAMAC Ruildag en  Modelspoorbeurs bij HB Model in de stand.